Humleguld

Nu har min senaste bok Humleguld kommit från tryckeriet.

Humleguld innehåller berättelser. Från barndomslandets lekar till dagens strövtåg i förtrollade fjärilsskogar. En tidsresa där minnen och möten spelar en central roll. Resandets minnen. Möten med människor som gjort avtryck. Vi träffar en snabb banan och en svensk japan. Vandrar med Kajsa vid Genesarets sjö. Tittar in i en finsk pistolmynning och landar i Stillhetens hav.

Bokens röda tråd finner man dock i naturens kalendarium. Läsaren får möta eldfjärilar och isfåglar. Lära sig var kärleksgräset växer och hur trollsmultronet fick sitt namn. Vi seglar med tobak i spansk konvoj. Och tillsammans med tiden vilar vi ryggen mot en rostig plog…

 

Boken omfattar 180 sidor. 43 berättelser med titlar som När Harry var bäst på plan, Röd eller vit? och Dagsvärmare och trollsmultron.

Boken kostar 150:-. Frakt tillkommer (Frakt för en bok ca 70:-)

 

Beställning av boken kan göras via mail eller telefon:

skalstad.mikael@telia.com eller076 704 39 23.

 

Hur kom boken till?

Det är en solvarm aprildag 2015. Jag skrotar runt på ängarna vid Södra Sanna i Karlstad. Samma kväll skriver jag ner några tankar kring dagens upplevelser. Sex rader som tänder den gnista som lett fram till denna bok.

Jag är uppvuxen i dalsländska Åmål. Kom tidigt i kontakt med skogen genom mina föräldrars försorg. De där första åren ute i markerna tror jag präglar bokens texter. I dag är jag bosatt i Värmland.


Humleguld är min andra bok, debuten skedde med Fjärilsmöten 2018.

 En sång en gång för längesen


Mina fjärilsmöten under dessa somrar har idag den guldkant som årens gång gärna vill sätta på vardagsporslin. Tidens fors skaver av, polerar och blankar upp. En av mötesplatserna var den tunnlandsstora fruktträdgården bakom annexet. Fruktgården tedde sig som en tropisk djungel för en sjuåring och att gå in där, med betoning på in, var ett äventyr. Där fanns alla nyanser av färgkartans gröna varianter, det var ångande varmt med tunga kryddiga dofter av jord och nektar i den stillastående luften. Smaken av sötvarma krusbär och blodröda hallon stora som vindruvor. Trädgårdssångare, svarthätta och ärtsångare satt i orkesterdiket och filade. Prassel från nougatbruna skogsödlor och brummandet från guldbaggar som doppats i brons och grönbets. Och så blänkte det av fjärilsvingar, överallt därinne i virrvarret.Möten vid Koviken


Ljuden bygger broar över de nu stillnade vattenkilarna. Människor kommer ut från hus och bodar. Dörrar öppnas, en ko råmar, en kvinna pratar med ett barn. Ute på Torrö har en yxa stämt möte med ett fång ved och en huggkubbe.


Recensioner


NWT 30/5-18